Lélekfotó

"Az igaz válaszokat mindig kérdés nélkül kapod."

Segítő csoport – nem vagy egyedül

A lelki egészség fenntartásához és javításához szükséges készségek és képességek fejleszthetők. A mentálhigiéné az interperszonális kapcsolatokon, a csoportos viszonyokon, az alapvető emberi intézményeken és szervezeteken keresztül javítja az egyén lelki egészségét, az emberi kapcsolatokon keresztül közelíti meg a személyiséget. (Buda Béla)

A közösségek működésével kapcsolatos problémák, hiányosságok megoldásában, pótlásában segítenek a különféle segítő csoportok (tréningcsoport, encounter csoport, önismereti csoport, személyiségfejlesztési csoport), ezeken belül pedig különféle műfajok léteznek (szabad interakciós, pszichodráma, imaginációs, analitikus, személyközpontú stb.). (Rudas János)

Egy csoport emberek találkozása, közösség. Olyan terep, ahol a tagok szeretetet, összetartozást, elfogadást kaphatnak. A segítő csoportokban aktiválódik az ember, nő a hatékonysága, érzelmi segítséget kap és ad. Javul a lelkiállapota, hangulata, fejlődik önismerete, személyisége. A csoport lehetőséget, terepet biztosít arra, hogy az egyén új módon élje meg magát, emberi kapcsolatait, új viszonyulási és viselkedési formákat tanulhat, gyakorolhat.

Egy csoport lehetőség arra, hogy a résztvevők tanuljanak egymástól, megismerjék, milyennek látják őket a többiek, illetve hogy milyen hatást váltanak ki egymásból. Egy csoportban nőhet az önbizalmuk, felfedezhetik belső értékeiket és erőforrásaikat, és jobban megismerhetik önmagukat, mint egy társas kapcsolatban. És ami talán a legfontosabb: láthatják, hogy problémájukkal nincsenek egyedül. Nincsenek egyedül és vállalhatják valódi énjüket, amiről kiderül, hogy sokkal elfogadhatóbb, szerethetőbb, mint az az álarc, amit védekezésként viseltek. (Carl R. Rogers)

Egy általam tervezett és vezetett speciális (önsegítő önismereti) csoport a Lélekfotó csoport, ami sajátos módszerével, a lelki egészséget meghatározó és az adott problémával összefüggő témákban készített képekkel, azok csoportos feldolgozásával segít a csoporttagoknak abban, hogy önmagukat jobban megismerve és megértve problémájukat is megértsék, és annak megoldásában előbbre lépjenek.

Önismereti csoportok

Az önismereti csoportok jellemzői:

  • sajátélmény, viszonyulási sémák megismerése,
  • empátia,
  • spontán belátás,
  • visszajelentések,
  • kipróbálás lehetősége.

Önsegítő csoportok

Az önsegítő csoportok jellemzői:

  • hasonló életkorú tagok,
  • közös célok,
  • kölcsönös segítségnyújtás,
  • szolidaritás,
  • világos szabályok.